София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Откриват посолството на САЩ в Йерусалим

Израел призова палестинците да не приближават границата

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Днес в Йерусалим откриват посолството на САЩ в Израел.  С решението на президента Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел дойде и решението за преместване на мисията на САЩ от Тел Авив.

На събитието се очаква да присъстват близо 800 гости. Сред тях ще бъдат помощник държавният секретар Джон Съливан, дъщерята на Тръмп - Иванка, и съпругът ѝ Джаред Къшнър, който е съветник в Белия дом. Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията. Очаква се да направи видеообръщение.

В същото време напрежението в Израел заради откриването на новото посолство нараства.

Израелски самолети над Газа разпръснаха листовки, призоваващи палестинците, готвещи протести,  да не доближават до границата и да не влизат в сблъсъци с армията, за да бъдат защитени, съобщи пресслужбата на израелската армия.

В съобщението се посочва, че армията възнамерява да потисне всеки опит за "повреди на граничната инфраструктура, да навреди на войници или цивилни израелци."

Страхувайки се, че многохилядна тълпа може да тръгне към границата, армията на Израел разпредели две допълнителни пехотни бригани по Ивицата Газа, съобщи РИА Новости.

От края на март в редовни сблъсъци с израелските войски по границите на Ивицата Газа загинаха повече от 50 палестинци.