Гледай
на живо

Отново блокираха пътища във Видин

Протестите може да прераснат в гражданско неподчинение

Отново блокираха пътища във Видин Протестиращи жители на Видин затвориха за пета поредна събота международен път Е-79, който води към ... thumbnail text

Протестиращи жители на Видин затвориха за пета поредна събота международен път Е-79, който води към Дунав мост-2.

Те настоявата за решение на Министерски съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода "Петрохан".
Организатори на протеста са граждански движения от Видин. Въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия, протестиращите успяха да пробият образувания кордон от полицейски автомобили, излязоха на пътното платно и затвориха за движение пътя, съобщи БТА.
"Искаме правителството да изпълни задължението си към Северозапада, да вземе решение и определи процедурата за изграждане на целия път, с конкретни реални срокове, етапи и откъде ще бъде осигурено финансиране", каза Росица Кирова, ръководител на гражданско обединение "Единни за промяна" и един от организаторите на протеста.
На изхода на Видин са се образували колони от чакащи автомобили. Очаква се днешният протест и затварянето на международен път Е 79 да приключи около 15.00 часа.
За следващата седмица организаторите на протеста са обявили тридневни блокади на международния път.  Те са категорични, че протестите ще станат безсрочни и ако трябва може да издигнат дори палатков лагер на Е-79. На 3 март също ще има блокади, предаде bTV. Днес в Монтана също имаше протест.