София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Палеж на анимационното студио в Киото: поне 13 са жертвите

Задържан е 41-годишен мъж

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Поне 13 души са предполагаемите жертви и 38 са ранените при вероятен умишлен палеж на реновираното анимационно студио в град Киото, Япония.

Инцидентът се е случил рано в четвъртък, заявиха местните власти.

Официален представител на пожарната служба на Киото съобщи, че един човек е починал със сигурност, а други 12 са намерени „без признаци на живот“ вътре в сградата. В Япония смъртните случаи трябва задължително да бъдат потвърдени от медицинско лице преди да бъдат оповестени публично.

От полицията на Киото заявиха, че имат данни за мъж, който е залял студиото със запалителна течност, най-вероятно бензин. Заподозреният е 41-годишен и в момента е задържан в полицейското управление.

От пожарната съобщиха, че поне 38 души са били ранени вследствие на пожара. 10 от тях са в сериозно състояние.

Пожарът е започнал в 10:30 ч. местно време в четвъртък. Полицията заяви, че един човек е подал сигнал за силен взрив, дошъл от студиото.

48 пожарни са били веднага изпратени на мястото на инцидента, като те продължават и към момента да се опитат да овладеят пожара.

Видео запис показва как от 4-етажната сграда се носи гъст пушек. Сградата се намира на няколко километра южно от станция Киото.