София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Парламентът отхвърли ветото на президента за промени в Закона за собствеността

Държавният глава наложи вето на закона 27 май

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Парламентът отхвърли единодушно ветото на президента върху разпоредби от промените в Закона за държавната собственост. "За" повторното приемане на измененията гласуваха 143 народни представители. От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС заявиха, че не споделят притесненията на екипа на държавния глава и отново подкрепиха промените в закона.

Съгласно правилника при повторно приемане на закона с мнозинство повече от половината от всички депутати, това означава, че ветото е преодоляно.
Законът за държавната собственост бе приет на 15 май и основната му цел е да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор. С измененията се предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване.