Гледай
на живо
Vox Populi

Парламентът заседава извънредно

Заради обсъжданията на държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът ще заседава извънредно днес заради продължаващите обсъждания на държавния бюджет за 2020 г.

Късно снощи бе приета рамката му след тричасово обсъждане. Тя предвижда приходи в размер малко над 28 млрд.лева и разходи - 14 млрд. Над 12 млрд. лева ще са трансферите към общините, пенсионната система, НЗОК. Вноската в общия бюджет на ЕС ще е 1,4 млрд. Повече ще са парите за съдебната власт - 49,5 млн. лв. за Висшия съдебен съвет, 21,8 млн. лева за ВКС, 289 млн. лева за прокуратурата, 378,2 млн. за съдилищата. Рекорден ще е бюджетът за отбрана - близо 1,5 млрд. лева. С парите за модернизация на армията сумата надхвърля 2 млрд. лева и 2% от БВП. Предвижда се 10% увеличение на заплатите. Ще бъдат купени 150 бронирани машини за пехотата и 2 кораба за флота.

С 15% ще се вдигнат и заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане, за което са предвидени 5 млн. лв. Заплатите на служителите на реда също се очаква да бъдат повишени.

Днес предстои обсъждането на спорните текстове за регламентация на местата за краткосрочно отдаване под наем и за видеонаблюдение във всички акцизни складове, заложени в преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета.

При дебатите в комисията по бюджет и финанси към НС, оглавявана от Менда Стоянова (ГЕРБ) пък бе решено местата за краткосрочно отдаване под наем - напр. предлаганите от Airbnb и Booking стаи - да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Дали това ще бъде потвърдено в пленарна зала предстои да разберем.