София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Партии връщат надвзетите пари

Пет формации са получили повече от дължимото

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии. Това разпореди Върховната апелативна прокуратура, след като извърши проверка по случая.
 
Инспекцията показва, че пет политически формации са получили по-големи субсидии от предвидените в закона за 2018 г. Разкритието стана факт след разпространената информация по случая от "Шоуто на Слави", по която Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди проверката.
 
"На петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, „БСП за България”, „Обединени патриоти”, ДПС и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори”, гласи официалното съобщение от държавното обвинение.