Гледай
на живо

Патриарх Неофит на 73

Премиерът поздрави Негово Светейшество за рождения му ден

Патриарх Неофит на 73 Днес главата на Българската православна църква – Патриарх Неофит празнува своя 73-ти рожден де... thumbnail text

Днес главата на Българската православна църква – Патриарх Неофит празнува своя 73-ти рожден ден. По този повод патриархът ще посети Троянския манастир, където ще бъдат отслужени Света божествена литургия и благодарствен молебен за здравето му, съобщават от Българската патриаршия. В Троянския манастир, където е подстриган за монах, главата на Българската православна църква ще бъде удостоен и със званието Почетен гражданин на Троян.
След Светата литургия патриарх Неофит ще освети ремонтираното основно най-старо крило на Троянската света обител - Антимовото, което е строено през 1835 година.

Българският духовен глава призовава всички, които желаят да изразят уважението си към него, да участват в дарителската кампания за набирането на средства за купуването на апарат за болницата "Шейново", който е жизнено необходим за диагностицирането на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения.
Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до Негово Светейшество българския патриарх Неофит по случай рождения му ден, съобщиха от правителствената пресслужба.

„В съзнанието на нашите съвременници Вие сте достоен архипастир. Уверен съм, че и занапред добрите взаимоотношения между държавна и църковна власт, ще продължат да се развиват в името на нашия народ. Затова гледам с надежда и упование в бъдещето и вярвам, че с Вашето човеколюбие, търпение и искрен оптимизъм ще продължите да водите успешно Българската Православната църква и да отстоявате нейните идеали“, пише министър-председателят Борисов, като подчертава преклонението си пред истинската вяра и отделеността на патриарха. „Нека Бог Ви дари с още повече сили и дълголетие. Бъдете все така търпелив и съпричастен към всяка човешка болка и надежда – истински изповедник на вярата и духовна опора в житейските трудности на българите“, допълва премиерът.

В поздравителната телеграма министър-председателят Бойко Борисов пожела още крепко здраве и сполука във всички бъдещи начинания на Негово Светейшество.

Патриарх Неофит е роден в София през 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров, след завършване на основното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г.
От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Свети Климент Охридски", която завършва през 1971 г.
Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит.
Той е почетен гражданин на Русе и на Две могили.
Още като русенски митрополит е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" - на 22 юни 2010 г.
Носител е и на орден "Слава и Чест", I степен на Руската православна църква.