София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Белгийски шофьор загина при протеста на "жълтите жилетки"

Малко над 1000 недоволни излязоха по улиците на Париж

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Шофьор загина в Белгия, близо до границата с Франция, след като се вряза в камион, който спрял рязко заради блокада на протестиращи „жълти жилетки“.
Мъжът е намери смъртта си  в района Еркелин, на кръстопът между пътищата N40 и N54, допълват местните власти.
 
За пети пореден уикенд цветът на френската столица е жълто. Представителите на т. нар. "жълти жилетки" излязоха в центъра на Париж часове, след като властите ликвидираха атентатора от Страсбург.
За да бъдат предотвратени сцените на насилие, с които станаха известни предходните демонстрации на недоволните, полицията във Франция взе безпрецедентни мерки за сигурност.
 
 За охраната на цялата са мобилизирани  над 70 000 представители на органите на реда, а в Париж те са 8 000.
 
 Преди началото на протеста пък 21 лица бяха задържани по подозрения за това, че подготвят провокации.
 
 За разлика от предишните прояви на народно недоволство тази започна с далеч по-малка численост. В центъра на Париж се събраха  над 1000 души, които се оказаха обградени от огромното количество униформени.
 
 Информационните агенции предадоха, че част от демонстрантите са се опитали да пробият кордона от полицаи на булевард „Шанз Елизе“, но органите на реда са успели да  ги разпръснат,  използвайки  сълзотворен газ.
 По данни на различни световни медии, след стартирането на протеста полицията е задържал още около 60 души – предимно на демонстранти, проявили агресия. 
 
 Броят на арестуваните към момента е в пъти по-малък от тези през изминалия уикенд. Тогава в ареста бяха задържани над 500 човека.