София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петкова открива транзитния газопровод за Турция

Ще транзитираме 15,7 млрд. куб метра синьо гориво годишно

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие модернизирания транзитен газопровод за Турция. Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско е дело на  "Булгартрансгаз" ЕАД . Целта на новопостроения газопровод е повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа.

На церемонията по откриването на обекта ще присъстват и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД г-н Владимир Малинов, представители на изпълнителя "Главболгарстрой" ЕАД и други. За участие в събитието са поканени и министър-председателят на Република България Бойко Борисов, както и министърът на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез.

Проектът стартира през 2016 година с финансовата подкрепа по Механизма за свързаност в Европа.  След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока - от Турция към България.