София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Победата на експрезидента на праймъриз срина аржентинското песо

Инвеститорите не искат кандидата на корумпираната двойка Кристина и Нестор Киршнер

5 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Победилият на първичните избори на 11 август в Аржентина кандидат от партията на експрезидента Кристина Киршнер срина курса на песото към щатския долар.

В понеделник курсът на националната валута към долара се е сринал с цели 30,3%. Във вторник песото вече се е търгувало на 65 срещу 1 долар при положение, че в понеделник курсът е бил 46 към 1.

Индексът на Аржентинската фондова борса Merval е паднал с рекордните 37,93%. На Нюйоркската фондова борса акциите на компаниите от Аржентина са загубили около 59% от стойността си.

Според агенция Bloomberg, вероятността на дефолт в Аржентина в следващите 5 години е нараснала с поне 75%.

На тазгодишните праймъриз победи Алберто Фернандес, който е представител на „Фронта за всички“ на бившия президент Кристина Киршнер, уличена в многомилионни корупционни схеми.

Не е чудно, че чуждестранните и местните инвеститори са много обезпокоени от това, че левите могат да се върнат на власт.

Изборите за президента на Аржентина са насрочени за 27 октомври 2019 г.

Кристина Киршнер е заемала поста на държавен глава в периода 2007 – 2015 г. На тази длъжност тя смени съпруга си Нестор Киршнер, който е управлявал от 2003 до 2007 г.

Двамата са заподозрени в харчове за сметка на държавния бюджет и пране на пари.