Гледай
на живо

Почина Джордж Буш-старши

Той бе 41-ят президент на САЩ

Почина Джордж Буш-старши Почина Джордж Буш-старши, който бе 41-ят президент на САЩ.Бившият президент издъхна на 95-годишна въ... thumbnail text

Почина Джордж Буш-старши, който бе 41-ят президент на САЩ.

Бившият президент издъхна на 95-годишна възраст. 
94-годишният Буш е първият американски държавен глава, който се среща с български държавници след промените през 1989-а година у нас.


Той беше начело когато падна Берлинската стена и дойде краят на Студената война. Джордж Хърбърт Уокър Буш – бивш петролен магнат и конгресмен, шеф на ЦРУ, посланик в ООН и вице на Роналд Рейгън.


Като 41-и президент на САЩ той фокисира вниманието си върху външната политика и затвърди ролята на САЩ като световна супер сила.


Джордж Буш-старши беше и първият американски президент, с когото се срещна в Белия дом първият демократично избран български – Желю Желев – на 28 септември 1990 година.


През август 1990-а Джордж Буш-старши поведе световна коалиция, която да освободи Кувейт от агресията на иракския диктатор Садам Хюсеин в операцията, известна като “Пустинна буря”.


Но въпреки успехите си навън, Буш-старши загуби надпреварата за втори мандат от Бил Клинтън, защото не изпълни едно свое обещание. „Четете ми по устните – никакви нови данъци”, обеща той на избирателите си.


Но запази уважението на американците. И адмирациите за голямото и сплотено семейство, начело с Барбара Буш. Те имат шест деца и 17 внука. Двама от синове му го последваха в политическия живот. Джордж Буш-младши стана 43-ия президент и постигна това, което баща му не успя – втори мандат. Другият му син Джеб беше два пъти губернатор на Флорида.