Гледай
на живо

Почина Шарл Азнавур

Трубадурът на френския шансон остави над 1300 песни

Почина Шарл Азнавур Шарл Азнавур – най-прочутият французин с арменски корени, световноизвестният изпълнител на шан... thumbnail text

Шарл Азнавур – най-прочутият французин с арменски корени, световноизвестният изпълнител на шансони  е починал през нощта срещу 1 октомври в дома си в Южна Франция на 94-годишна възраст. Последната му голяма изява е грандиозно турне в Япония. Последните седмици Азнавур е бил легло след счупване на раменната става при падане. Шарл Азнавур е ярък представител на френския шансон, той е и най-известният в чужбина френски певец, поет и композитор, съавтор на над 1300 песни. В света са продадени 180 милиона копия от неговите записи. Азнавур е изиграл над 60 роли в киното. 

Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Често наричан "френският Франк Синатра“.
В творческия календар на Азнавур предстояха концерти през ноември и декември в Париж, е преди Коледа - малко турне във Франция.