Гледай
на живо

Почина врагът на Щирлиц

Руският актьор Леонид Броневой си отиде на 88 години

Почина врагът на Щирлиц Осем дни преди да навърши 89 години почина един от най-популярните артисти на Русия Леонид Броневой.... thumbnail text

Осем дни преди да навърши 89 години почина един от най-популярните артисти на Русия Леонид Броневой. В България той е популярен с ролята на Мюлер - големия враг на руския разузнавач Щирлиц от сериала "17 мига от пролетта". За кончината на Броневой съобщавиха от театър "Ленком".
Леонид Броневой е роден на 17 декември 1928 г. в Киев. През 1961 г. се мести в Москва и започва да играе в театъра на "Малая Бронная улица", където остава 25 години. По това време нашумява с ролите си в "Ромео и Жулиета", "Приказки за стария Арбат", "Женитба".
След това Броневой отдава над 30 години на театъра "Ленком". На неговата сцена създава незабравимите образи на доктор Дорн в "Чайка", херцог Норфолк в "Кралски игри", Крутицки в "Мъдрецът", Фирс във "Вишнева градина".
Истинската популярност на Броневой обаче му носят ролите в киното, най-вече тази на шефа на Гестапо Хенрих Мюлер в сериала "17 мига от пролетта". Зрителите помнят и изпълненията му във филмите "Покровские ворота", "Онзи същият Мюнхаузен", "Формулата на любовта", "Обетовани небеса".