София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почитаме св. Лаврентий – падащите звезди сбъдват желания

Свети Лаврентий бил един от седемте дякони на древен Рим

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Св. Лаврентий работи в тясно сътрудничество с папа Сикст II (папа Сикст II), първата жертва на преследването на императора, помагал му да се подготвя за различни обреди, отговарял за собствеността на църквата и също се грижел за бедните. След смъртта на папата префектът на Рим поиска Лаврентий да му даде всички богатства и съкровища на църквата за три дни. Без забавяне Лаврентий организира разпределението на църковното имущество сред бедните, за да предотврати несправедливо изземване.
На третия ден, начело на малка делегация, той отива на среща с префекта и когато му е наредено да даде цялото имущество, Лаврентий му предостави беден, куц, сляп, страдащ и казал, че те са истинското съкровище и богатство на църквата. Този акт на явно неподчинение веднага е последван от брутални изтезания.
Смята се, че в нощта на св. Лаврентий желанията на всички, които помнели страданието на светия мъченик, могат да бъдат изпълнени. За всяка паднала звезда се произнася: „Звезда, моята малка звезда, искам това…“, а след това в рамките на една година се очаква изпълнението на желанието.
Според народната традиция снимащите падащите звезди също се наричат светлините на св. Лаврентий, като искри, излъчвани от горещата решетка, с която е убит мъченикът. Не се знае обаче как точно е починал св. Лаврентий: според една версия той е изгорял жив, според друга бил обезглавен, както са направили с папа Сикст II. Тялото му е погребано в Рим на улица Тибуртина и след известно време император Константин I построява малък параклис в негова чест на гроба.