София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Подемос“ в очакване на Санчес

Да поднови преговорите

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Крайно лявата испанска политическа формация „Подемос“ заяви, че е в очакване лидерът на социалистите Педро Санчес да поднови преговорите, за създаване на евентуална коалиция. За да състави правителство, на Испанската социалистическа работническа партия ѝ е нужна подкрепа, тъй като на изборите не получи достатъчно квоти за мнозинство.

Санчес и „Подемос“ вече направиха опит за сформиране на коалиция, но без успех. През последната седмица, действащият премиер проведе срещи с групи от гражданското общество, за да начертае приоритетите на своя кабинет и да спечели доверието и подкрепата както на гражданите, така и на останалите политически сили.

 „Подемос“ не виждат причина да променят стратегията си и все още са обнадеждени за споразумение със социалистите. Те оцениха положително инициативата за дискусии с гражданите на Санчес, а относно провалените преговори през юли, заявиха, че пречка пред тях е било оскъдното време, с което са разполагали.