София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Погребват великия щангист Наим Сюлейманоглу

Олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести почина вчера в болницата

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Днес ще се състои погребението на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу. Прощалната церемония ще се проведе в гробището Едирнекаплъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин. Той подчерта, че кончината на големия спортист и ненадминат шампион Наим Сюлейманоглу е хвърлила в скръб държавното ръководство, правителството, спортните институции цялото общество.

На погребалната церемония се очаква да присъства и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу почина вчера в болницата Мемориал-Атакьой. Ръководителят на лекуващия екип, проф.д-р Ялчън Полат, каза пред журналисти, че смъртта на Наим е настъпила в 2.50 часа. Той подчерта, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но се появили редица усложнения.

Припомняме, че преди дни той претърпя по спешност операция на мозъка. След трансплантация на черен дроб олимпийският шампион по вдигане на тежести получи мозъчен кръвоизлив и се наложи лекарите да се намесят.

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб неговите близки, приятели, почитатели, спортните деятели, цяла Турция. Турските телевизии излъчват предавания за Наим Сюлейманоглу, предават ключови моменти от живота му - бягството от България, това че покойният президент Тургут Йозал изплати един милион долара на българската федерация по щанги и откупи състезателните му права, припомнят се състезанията и 46-те рекорда на малкия Херкулес, които 29 години останаха ненадминати.