София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полфрийман остава в България

Съдът решава дали да възобнови делото до два месеца

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Прокурорът по делото заяви,че поддържа искането на Главния прокурор, като повтори основанията, изтъкнати от Цацаров, че актът на съда следвал да бъде решение, а не определение. Той посочи като пример, че такава била практиката и на Варненския апелативен акт. Друг порок на акта, който водел до съществено процесуално нарушение било, че БХК бил активно ангажирана с казуса на Полфрийман и затова не следвало председателят й Красимир Кънев да дава характеристика на подсъдимия. Това водело до нарушаване на принципа за безпристрастност на съда. В този случай следвало съдиите сами да си направят отвод. Представителят на държавното обвинение изтъкна и че нямало достатъчно доказателства за пълното поправяне на Полфрийман.

От своя страна, адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов поиска в пледоарията си ВКС да остави без разглеждане искането на Цацаров като недопустимо, а ако то все пак бъде разгледано, да бъде прието за неоснователно. Адвокат Ангелов призова върховните съдии да спазят закона и да не позволят да станат жертва на медийната истерия. Защитникът на Полфрийман заяви още, че съдиите трябва да се изправят срещу амбициите на Сотир Цацаров. Ангелов цитира член от НПК, според който този тип определения не подлежат на обжалване.

Защитникът обясни още, че масовата практика на съдилищата у нас е по този тип дела магистратите да се произнасят с определения.