Гледай
на живо

Полицай простреля протестиращ в Хонгконг

Напрежение в Хонгконг на 70-годишнината от основаването на КНР

Сблъсъци с полицията, водни струи и сълзотворен газ - така Хонконг отбелязва 70-та годишнина от основаването на Китайската народна република.

Един демонстрант е прострелян в гърдите, съобщават световните агенции.

„Ден на печал“ - под този надслов десетки хиляди излязоха по улиците на Хонконг, за да се опълчат на Пекин в изпълнения със символика ден.

Сблъсъци избухнаха на най-малко 4 локации в мегаполиса. Демонстранти хвърляха петролни бомби и подпалиха редица автомобили, а портрет на китайския президент Си Цзинпин беше замерян с яйца.

Строги мерки за сигурност бяха въведени в Хонконг заради очакваните сблъсъци по повод 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република. Засилени са проверките по улиците, затворени са над 10 станции на метрото, а местните официални лица присъстваха на церемония по издигане на китайския национален флаг при закрити врата.

Милиони излязоха по улиците на Хонконг това лято в най-голямата протестна вълна срещу Китай от предаването на мегаполиса от Великобритания на китайските комунисти през 1997 година. Първоначално протестите бяха разпалени от закон, който улеснява екстрадициите в Китай.