София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицията в Хонконг гони със сълзотворен газ протестиращите

Китайският регион изпадна в техническа рецесия заради политическа криза

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ в четвъртък, за да разпръсне протестиращите в района на Монгкок на полуостров Джиулун.

Протестиращите се организираха в социалните мрежи да се срещнат в парк Виктория, за да проведат карнавален парад за празнуване на Хелоуин. Демонстрантите планираха да облекат костюми и маски под предлог на празника и да се разходят до квартал Лан Кувай Фонг.

Инцидентът със сълзотворен газ е станал далеч от предполагаемото място за събиране на протестиращите. Органите на реда обявиха забраната за похода и блокираха пътищата, по които протестиращите планираха да тръгнат до петък сутринта. За осигуряване на сигурността в града са мобилизирани 3 хиляди полицаи. На 4 октомври властите в Хонконг наложиха забрана за носене на маски по време на демонстрации и публични събития.

От началото на лятото в Хонконг се разразиха масови протести срещу опитите на властите да приемат законопроект за екстрадиция, който позволява екстрадиция на нарушители в континентален Китай. Въпреки решението на ръководителя на администрацията в Хонконг Кари Лам да се откаже изцяло от тази инициатива, привържениците на опозиционната младеж изразяват готовността си да продължат безредиците.

Междувременно стана ясно, че за първи път след световната финансова криза от 2008 година Хонконг е навлязъл в техническа рецесия. Това сочат публикувани днес официални данни.

Основни фактори за този резултат са китайско-американската търговска война и вътрешната политическа криза.

Хонконгският брутен вътрешен продукт е намалял с 3,2 процента през периода юли-септември, след като през предходното тримесечие се сви с 0,4 на сто.