София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша: Няма нужда от държавата Украйна

Външното министерство с безпрецедентната атака срещу Киев

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съществуването на Украйна не е необходимо условие за съществуването ва свободна Полша, заяви началникът на политическия кабинет на Министерството на външните работи на страната Ян Парис. „Искам ясно да кажа, че силна и независима Украйна е важна за Полша. Това обаче не означава, че съществуването на тази държава е необходимо условие за съществуването на свободна Полша“, коментира Парис пред местни медии.

Той допълни, че Полша е водещата държава в източната част на Европа и след напускането на ЕС на Великобритания, Полша ще стане пета по сила в Евросъюза. „Полша ще я бъде, независимо от това какво се случва в Украйна. За нас не е от голяма значение какво е положението там – добро или лошо“, заяви Парис.

Безпрецедентната атака срещу Киев е в отговор на твърденията на украинския външен министър Павел Климкин, че полската икономика и жива благодарение на работниците от Украйна. Освен това, в Киев са бесни от картата на Полша на летището във Варшава, на която градовете Лвов и Вилнюс са в състава на Полша.