София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Масовите протести в Хонг Конг спряха над 100 полета

Митингите срещу Пекин доведоха до транспортен хаос

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Масовите протести в Хонг Конг предизвикаха транспортен хаос в трафика, блокирайки множество пътища, нарушавайки работата на метрото и летището. Повече от 100 полета са били отменени вследствие на предизвикания хаос, съобщава AP.

Световните агенции информират, че в понеделник сутринта протестиращите са започнали да блокират вратите на влаковете в метрото. Високоскоростният влак до летището също е бил спрян. Пътниците са били посъветвани да се придвижат до летището с такси.

Лидерите на опозицията призовават всички жители на Хонг Конг да се включат в антиправителствените демонстрации, предвидени за понеделник. От своя страна управляващите заявиха, че протестните действия могат да повлияят негативно на икономическото състояние на града.

Преди няколко седмици в града избухнаха масови протести срещу законопроект, иницииран от местните власти, който има за цел да създаде механизъм за издаване от Хонконг в континентален Китай на лица, заподозрени в нарушаване на законите на КНР или издирвани.

След сериозен обществен натиск управителят на местната администрация Кари Лам обяви решението за премахване на проектозакона от дневния ред, но антиправителствените протести продължиха въпреки това.