София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Популизмът и фейкнюз белязаха евроизборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди фалшивите новини с дипломати и журналисти

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Кампанията за изборите за Европейския парламент е минала със скучни послания и непригледна визия. А дебатите между кандидатите за шеф на Еврокомисията са показали страха на политиците от важните за хората теми като Брекзит, Фронтекс и сигурността.

Това заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова на конференцията „Дезинформацията и фалшивите новини в навечерието на евроизборите“. Събитието се проведе в литературния клуб "Перото" от Атлантическия клуб и Фондацията „Конрад Аденауер“.

Говорейки за фалшивите новини, посланикът на Франция у нас Ерик Лебедел спомена българските казуси като аферата „Костинброд“ и хакерската атака на изборите от 2015 г.

Темата за медийната среда в България коментира и аташето по култура и образование на Посолството на САЩ Мат Хагенгрюбер. Като бивш журналист, той призова медиите да отделят повече внимание върху това да си проверяват източниците на информацията.

Изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов беше категоричен, че тази европейска кампания беше свързана не само с популизма и фалшивите новини.

Розита Еленова от Съвета за електронни медии (СЕМ) пък представи анализ на посланията в предизборните рекламни клипове на кандидат-депутатите на България и техните политически формации.

Сред участниците бяха също така журналистите Ирина Недева (Асоциацията на европейските журналисти), Георги Лозанов (БТА), Кристина Баксанова (bTV), Светослав Терзиев (в."Сега") и др. 

Вижте повече във видеото

Автор: Николай Марченко

Оператор: Ангел Галчев