София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пореден протест на предприятие „ЕМКО“ в София

Върнете ни продукцията и договорите

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Служителите на фирма „ЕМКО“ скандираха „Мафия“, „ЕМКО“ и „Оставка“. Хората се заканиха да протестират докато не получат това което искат. „ Замазаха очите на хората с този лиценз, който незаконно ни бе отнет. Той рано или късно трябваше да ни бъде върнат, защото ние работим, за да отстраним каквито пропуски ни предписаха. Днес министърът обяви, че са ни върнали лицеза. Да, но ни откраднахте продукцията и договорите“, заявиха от трибуната на протестното шествие. Междувременно служители на НАП влязоха в офисите "Емко". От приходната агенция уточниха, че действията на техните служители  нямат никаква връзка с процедурите около лиценза на дружеството, а със запорирани акции на "Дунарит". 

В същото време стана ясно, че „Емко” е влязъл в забранителния списък за търговия със САЩ. Това още повече създава напрежение сред служителите на "Емко".

Хората приканиха управляващите да не погазват конституцията и да не посягат на частната собственост.

От трибуната говори и заместник-председателят на АБВ Румен Петков, който заяви, че трябва да кажем на министър-председателя, че без три неща - "пътникът е той и не е много свиден". „ Въпросът е обществен, въпросът е граждански. Държавнически, защото българските институции грубо погазват законите, обществен, защото става дума за самосъхранението на българското общество и граждански, защото с престъпното си поведение български институции са на път да изхвърлят повече от 10 хиляди души на улицата“, обяви Петков.

От трибуната се прочете и декларация от сложителите на фирма „Дунарит“, която е в подкрепана фирма „ЕМКО“.
Финансовият директор на "Емко" Димитрина Маркова се възпротиви и намери само присъствието на министър Караниколов за недостатъчно. "Ако г-н Борисов не дойде - ние не желаем да говорим с г-н Караниколов, защото той ще ни излъже за пореден път!", категорична бе Маркова.