София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Поредно дело срещу Ценко Чоков

Стартира в Районен съд-Плевен

пропускане
5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Районният съд в Плевен ще заседава днес по поредно дело, водено срещу бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков.
 
Настоящият процес е  по обвинение за това, че от 5 март 2012 до 16 декември 2013 г. Чоков като кмет на Галиче  съставил официални документи с невярно съдържание.
 
Първоначално делото беше образувано в Бяла Слатина, но на 20 февруари тази година председателят на Районния съд в Бяла Слатина разпореди делото да бъде изпратено до ВКС поради невъзможност да се образува състав в ръководения от него съд. 
 
Причината за това беше, че всички магистрати в Бяла Слатина са си направили самоотвод от разглеждане на делото, поради няколко причини - родствени отношения с прокурор по делото; близки и родствени отношения с пострадали от Чоков; както и поради публикации в медиите, в които е изразено съмнение в безпристрастността на магистратите в съдебния район.
 
Така се стигна до постановлението на тричленен състав на Върховния касационен съд, делото да бъде разгледано от Районния съд в Плевен.