София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порошенко искал да работи за КГБ

Петро Порошенко е президент на Украйна от 2014 г.

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Генералът в украинската армия и бивш началник на Службата за външно разузнаване на Украйна Николай Маломуж заяви, че президентът на страната Петро Порошенко през студентските си години се е опитал да служи в органите на държавната сигурност, информира „Риа новости”.
Според Маломуж, заедно с Порошенко, надявал се да влезе в специалните служби и неговият колега студент в Киевския институт за международни отношения, бившият президент на Грузия и бивши губернатор на Одеса Михаил Саакашвили. И двамата бяха кандидати за работа в КГБ, коментира той
Самите те изразиха желание да работят в специалните служби, информира Маломуж.
Генералът коментира, че изучаването на качествата на двете бъдещи политици е започнало в рамките на Съветския съюз и е приключило след разпадането му, но „поради обективни причини Порошенко вече не е отговарял на стандартите на персоналния апарат на специалните служби на Украйна”. Саакашвили е преминал всички проверки, но е решил да замине за Грузия.
Николай Маломуж работи в КГБ на СССР от 1983 г. и в Украйна на оперативни и управленски позиции. От 2005 до 2010 г. е бил председател на Службата за външно разузнаване на Украйна.
Петро Порошенко е президент на Украйна от 2014 г., а по-рано е бил предприемач, чието състояние надхвърля един милиард долара. Михаил Саакашвили ръководи Грузия от 2004 до 2007 г. и от 2008 до 2014 г. През 2015-16 г. той е бил и губернатор на Одеската област, след което започва да се противопоставя на правителството на Порошенко и е лишен от украинското гражданство, получено преди година.