София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пощенска банка отпуска студентски кредит с фиксирана лихва

Студентското кредитиране е предназначено за заплащане на семестриалните такси или за издръжка на дете

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Пощенска банка вече предлага студентски кредит с фиксирана лихва от 6,5% за целия период на кредита. За него потребителите не дължат такси и комисиони и той не е обвързан с допълнително условие за ползване на други продукти на банката, съобщават от финансовата институция. Студентският кредит от Пощенска банка се отпуска по линия на държавната програма за кредитиране на студенти и докторанти.

Пощенска банка е първата банка участник в тази програма, която предлага по-нисък лихвен процент от регламентирания в Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Отпуснатите кредити са близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Експертите си го обясняват с увеличаването на семестриалните такси в университетите.

Финансирането по програмата за студентско кредитиране е целево и е предназначено за заплащане на семестриалните такси или за издръжка на дете, родено или осиновено по време на обучението. Кандидатстващите трябва да бъдат български граждани, граждани на друга страна членка на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, на възраст до 35 г.

Най-голям интерес към финансиране от Пощенска банка проявяват студентите от Нов български университет, следвани от студентите от Медицински университет София. Като цяло преобладават кредитите за заплащане на семестриални такси, а отпуснатите от Пощенска банка средства за издръжка на дете са около 5%.

Освен най-изгодните условия за кредитиране на студенти, които банката предлага, наскоро тя бе отличена и за маркетинговата комуникация на „Кредит за отличници“ от Българската асоциация на рекламодателите.