София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Постоянен арест за трима от акцията в НОИ-Силистра

За това наставя държавното обвинение

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Държавното обвинение настоява трима от общо  шестимата, привлечени като обвиняеми след последната акция в НОИ-Силистра, да останат постоянно зад решетките.
 
Най-тежката мярка за неотклонение е поискана  за директора на НОИ-Силистра- Милен Пенчев и за Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров.
Обвиненията са създаване и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с  уреждане на пенсии на граждани, като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. 
 
Според разследващите групата е действала на теритопията на Силистра и София в периода от 2017-та година до настоящия момент. 
 
В престъпното формирование участват длъжностни лица- директорът на НОИ-Силистра, началникът на отдел „Отпускане на пенсии“- Силистра и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са и семейство баща, майка и син. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.
 
По-рано днес пък лидерът на "Воля" Веселин Марешки обвини за аферата с пенсиите, вицепремиерът Красимир Карачаканов. Марешки  заяви, че ВМРО трябва да понесат отговорността си, тъй като заловеният директор на клона на НОИ-Силистра е основател на ВМРО в района, кандидат за кмет от партията и  зам.-кмет на общината.