София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повдигат обвинения на шефа на КАТ-Благоевград

Корумпираният началник е покровителстван от зам.-директора на МВР Благоевград?

6 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Четири служители на КАТ – Благоевград бяха задържани вчера при специализирана операция. Сред тях и е началникът на сектор КАТ в Пътна полиция в града. „Имаме доказателства за извършени корупционни престъпления от началника на сектора, подпомаган от две други физически лица. В рамките на днешния ден вероятно ще стигне до повдигане на конкретните обвинения”, каза пред бТВ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Доказателствата, които имаме към този час, категорично потвърждават съществуването на корупционна схема – класическо искане и получаване на подкупи, в случая за бърза регистрация, за получаване на специална номера – с еднакви цифри, последователни, огледални и пр.“, обясни тя.

Арнаудова допълни, че срещу шефа на КАТ в града е установено и и престъпление по служба , което се е изразило в даване на разрешение за конвоиране на извънгабаритен автомобил във време, в което е било забранено придвижването на такива автомобили и без да се заплатят необходимите такси.

По думите й в касата на началника е открита сума от 5300 лв. „Имаме основания да считаме че това са част от подкупите, които е получавал. Открити бяха и огнестрелно оръжие и боеприпаси, които са незаконно държани от него”, коментира  говорителят на главната прокуратура.

Тя съобщи, че сигнал до прокуратурата е подаден от Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР. При тях е постъпила информация за корупционна схема в КАТ – Благоевград, която е била потвърдена в рамките на няколко месецa, вкл. чрез използване на специални разузнавателни средства

„След образуването на досъдебното производство главният прокурор разпореди следствените действия да се извършват от Националната следствена служба, затова вчера в Благоевград имаше 16 екипа следователи, ръководени от шефа на следствието и неговия заместник”, каза още Арнаудова.

Иван Хамбарджийски, един от хората, подали сигнала до вътрешния министър, съобщи, че сигналът е от преди 6 месеца и подчерта, че според него арестуваният шеф на КАТ е покровителстван от зам.- директора на МВР в областната дирекция в Благоевград. Очакванията му са, че следващата акция ще бъде в МВР Благоевград.