Гледай
на живо

Повдигнаха обвинение на кмета на Септември

Марин Рачев ощетил общината с близо 227 000 лв.

Повдигнаха обвинение на кмета на Септември Спецпрокуратурата предяви обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанст... thumbnail text

Спецпрокуратурата предяви обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за седем деяния.

От тях е причинена вреда на общината в размер на 226 528,24 лв.

Обвинението е във връзка с изпълнението на договор за обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа в града.

Договорът е бил сключен между общината, като възложител, и местен консорциум от фирми - като изпълнител.

Събраните доказателства по делото сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

С обвинение за длъжностно престъпление по същото дело се сдоби и зам.-кметът на община Септември Явор Митев.

Докато замествал кмета Марин Рачев, той сключил анекс към договора за сумата от 1 000 000 лв., без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага за консорциума – изпълнител, съобщават от прокуратурата.

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още две лица - на Ангел Бончев, директор на дирекция в общината, и на Станой Милов - специалист от общината.

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления .

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а на Бончев и Милов – по 5000 лв.