София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повдигнаха обвинение на кмета на Септември

Марин Рачев ощетил общината с близо 227 000 лв.

пропускане
5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Спецпрокуратурата предяви обвинение на кмета на община Септември Марин Рачев за умишлена безстопанственост за седем деяния.

От тях е причинена вреда на общината в размер на 226 528,24 лв.

Обвинението е във връзка с изпълнението на договор за обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа в града.

Договорът е бил сключен между общината, като възложител, и местен консорциум от фирми - като изпълнител.

Събраните доказателства по делото сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени.

С обвинение за длъжностно престъпление по същото дело се сдоби и зам.-кметът на община Септември Явор Митев.

Докато замествал кмета Марин Рачев, той сключил анекс към договора за сумата от 1 000 000 лв., без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага за консорциума – изпълнител, съобщават от прокуратурата.

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още две лица - на Ангел Бончев, директор на дирекция в общината, и на Станой Милов - специалист от общината.

Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления .

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а на Бончев и Милов – по 5000 лв.