София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Празнуваме Спасовден

Денят, в който Христос се изкачва на небето

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес Българската православната църква чества Възнесение Господне или Спасовден. Празникът отбелязва момента, когато Иисус Христос се възкачва на небето. Денят винаги се отбелязва  40 дни след Възкресението, винаги се пада в четвъртък – 39 дни след първия ден на Великден.

Четиридесет дни след Възкресението Господ Исус се явявал многократно на учениците си. Разяснявал им Светото писание, потвърждавал обещанието си за идването на Утешителя Дух Свети. Всички ученици се убедили, че Исус наистина е възкръснал.

На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за последен път, беседвал с тях и ги извел от града на Елеонската планина, която е на около два километра от Йерусалим. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял се отделил от земята й, подет от облак, се издигнал бавно към небето при своя небесен Отец. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.

В народния календар Спасовден се свързва до голяма степен с култа към мъртвите. Поверието гласи, че в четвъртъка преди Великден душите на мъртвите слизат на Земята и след 40 дни - на Спасовден, се връщат.

Спасовден е и празник свързан с плодородието. Поверието гласи, че ако на този ден вали - годината ще е благодатна,  ако се случи денят да е сух, то тогава има обичай, при който млади моми и момци обикалят нивите и пеят песни за измолване на дъжд.

На този ден се вярва, че русалките, които ще "сеят" своята роса над нивите, вече са дошли.

Имен ден днес празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.