София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предсрочни избори в Австрия

Правителството на Курц падна след корупционен скандал

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на Австрия падна по-малко от 24 часа след публикации в две авторитетни германски издания на видео запис, на който вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе обсъжда през 2017 г. с "руснаци" как тайно да финансират неговата крайно дясна Партия на свободата срещу щедри държавни поръчки, когато дойде на власт.

Това се случва седмица преди изборите за Европейски парламент, на които се очаква националистически партии да постигнат значителни успехи и да създадат четвъртата по големина група от евродепутати.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че е предложил на президента да се състоят извънредни избори заради скандала с видеото с подалия оставка вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Тайно засненият запис е с разговор във вила в Ибиса, където Щрахе предлага щедри обществени поръчки на жена, представила се за племенница на руски олигарх.

Президентът Александер Ван дер Белен потвърди, че е обсъдил темата с Курц и че смята предсрочните избори за необходимост, затова предстои да се обсъдят "по-нататъшните стъпки", които водят до тях. От първостепенно значение е обаче да се направи и необходимото за връщане на доверието в политиката, добави той. Опозицията също подкрепя свикването на извънредни избори.

Щрахе подаде оставка от правителството и ръководния пост в партията в ранния следобед с настояване, че срещу него е извършен "политически атентат" и че не е нарушавал никакви закони. Той настоя, че партията иска да продължи да изпълнява програмата на кабинета, но не е ясно дали това е позицията на наследника му Норберт Хофер - министър на строителството и инфраструктурата и номиниран за вицеканцлер.

Това е второто най-кратко управлявало австрийско правителство - едва 555 дни. По-малко се е задържал само поелият властта през 1994 г. кабинет на социалдемократи и консерватори (433 дни).