София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Представители на Мадуро и Гуайдо се срещат в Норвегия

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Венецуелското правителство е готово да преговаря с опозицията на среща, която ще се проведе в Осло, Норвегия. За това съобщи в Twitter президентът Николас Мадуро.

„Благодаря на правителството на Норвегия за усилията му за насърчаване на диалога за мира и стабилността във Венецуела. Нашата делегация отива в Осло с готовност да разработи координирана и всеобхватна програма и да постигне добри споразумения ”, заяви президентът.
На 25 май председателят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус заяви, че преговорите могат да говорят само за това колко скоро Мадуро ще подаде оставка.
По информация на "Ройтерс" , представители на опозиционното Народно събрание на Венецуела вече са пристигнали в Осло, но не са се срещнали пряко с представители на правителството: двете страни са се консултирали с норвежките посредници.
На 30 април лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова военния персонал и народа да свалят президента. Той заяви, че армията е взела неговата страна и нарече това, което се случва "последната фаза на операцията "Свобода ".
Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на масовите протести Гуайдо обяви, че е временен президент. Неговата легитимност бе призната от Съединените щати, редица страни от Латинска Америка и Европа, включително и България.