Гледай
на живо

Премиерът на Чехия подаде оставка и получи нов мандат

Андрей Бабиш ще се опита да състави нов кабинет

Президентът на Чехия Милош Земан прие в сряда оставката на правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш, но веднага поиска от милиардера да започне преговори за формиране на нов кабинет, съобщи АФП.

Партията АНО на Бабиш получи 76 депутати в 200-местния парламент на изборите през октомври, но не успя да привлече коалиционни партньори и преди седмица правителството му не получи вот на доверие в пленарна зала.

Президентът поиска от Бабиш правителството да работи, докато бъде назначен нов кабинет.

"Възлагам ви да преговаряте за съставяне на ново правителство и ви желая успех", добави Земан на съвместен брифинг с премиера в оставка.

Земан, който на 26-27 януари се явява на балотаж за нов мандат, заяви, че дори да изгуби изборите, ще назначи Бабиш за министър-председател преди изтичането на мандата му на 7 март.

Конституцията на страната разрешава на държавния глава два опита за формиране на правителство и назначаване на министър-председател. На втория кръг от президентските избори в петък и събота Земан, който е критикуван, че се стреми към по-близки отношения с Русия и Китай, се изправя срещу проевропейски настроения бивш шеф на Чешката академия на науките Иржи Драхош.