София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕМИЕРЪТ НА МОЛДОВА ДЕПОЗИРА ОСТАВКА

КИРИЛ ГАБУРИЧ ИМА ОПАСЕНИЯ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ПРЕД ФАЛИТ

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът на Молдова, Кирил Габурич обяви, че депозира оставката си. Това стана ясно в петък, дни след като той изяви опасения, че страната е изправена пред фалит. Габурич призова главния прокурор и управителя на централната банка да подадат оставките си.

38-годишният Габурич пое поста през февруари тази година. Той беше на чело на правителство на малцинството, подкрепено от две проевропейски партии. Бившият бизнесмен предприе стъпки за слизане от поста си, след банков скандал, при който от три банки изчезнаха един милиард долара. Финансовото сътресение, което понесе Молдова, се равнява на около една осма от брутния вътрешен продукт на страната. Премиерът в оставка изрази в изявление, че не е политик, а мениджър и че държавата трябва да промени политическата си система.
Той вече се обърна към редица висши представители на властта, с критики и молба да подадат оставките си, след като не са успели да разплетат случая с изчезналия милиард.
По-късно обаче, Габурич беше атакуван от прокуратурата, след като от там заявиха, че започват разследване срещу него, по подозрения, че е фалшифицирал дипломата си за средно образование.
Молдова, която се смята за една от най-бедните страни в Европа, страда от разделение на проевропейски и проруски фракции, още от падането на Съветския режим. Двете страни се обвиняват взаимно в корупция през периодите докато са били на власт.
Съдбата на държавата привлече вниманието на света, след като Русия придоби владение над Кримския полуостров на съседска Украйна, а руски войски продължават да са позиционирани по ивица на Молдова.