София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентството опроверга Цветанов

Публикуваха текста на първоначалното предложение за позиция на КСНС

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентската администрация публикува на сайта на ведомството пълния текст на първоначалното предложение за позиция на Консултативния съвет по национална сигурност, направено от Президентството.

Текстът е публикуван във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлява документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.

Вчера, след приключването на КСНС, Цветан Цветанов обяви пред медиите, че уводната част на КСНС е започнала с изводи за излизане от ЕС и НАТО. “Бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискуираме и заради което се забавихме толкова много. Президентската институция с това, което ни представи като становище, ако го бяхме приели, трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започваме стъпки за излизане от НАТО и Европейския съюз“, това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В началото на текста се посочва, че КСНС обсъжда актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на България, която е изправена пред нови предизвикателства след последните промени в геополитическата среда.

Коментира се конфликтът в Сирия, конфликтът в Украйна, рисковете от дестабилизация в някои страни от Западните Балкани, т.е. противоречията между Сърбия и Косово, конфликтът между Гърция и Турция.

"Въпреки декларираната победа над ИДИЛ, конфликтът в Сирия се разраства.Нанесените удари по обекти от територията на Сирия от създадената ad hoc коалиция(САЩ, Великобритания и Франция), без резолюция на Съвета за сигурност на ООН, покачват риска от ескалация на напрежението в региона“, се казва в декларацията.

"Увеличават се рисковете от дестабилизация в някои страни от Западните Балкани. Неразрешените противоречия между Сърбия и Косово води до ескалация на напрежението в региона", пише още в текста.

В първоначалното предложение за позиция на КСНС е заложено и обсъждането на състоянието на Българската армия, превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените ни сили, както и на въоръжените сили на съседните страни.

"Съседните на Република България страни заделят значителен финансов ресурс за осигуряване на програмите за превъоръжаване и модернизация на армиите си, като същите са в процес на ускорено изпълнение."

В същото време "... Българската армия може да изпълнява част от задачите си по посочената мисия в ограничен обем поради две основни причини: неокомплектованост с личен състав и остаряла и неизправна техника." Също така се констатира и че все още не бил овладян напълно процесът по напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не давали желания резултат за справяне с това. "Като цяло, тенденцията е към увеличаване на некомплетка от личен състав във Въоръжените сили."

 

 

В предложението пише още, че забавянето на проектите за модернизация лишава армията ни от съвременни способности, които да са адекватни за заплахите, както и че това е несъвместимо със стандартите на НАТО.

Членовете на КСНС се обединяват около мнението, че са необходими неотложни мерки, които да гарантират адекватни отбранителни способности чрез ускоряване на процесите по модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка.