София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„При над 800 млн.лв. финансиране - ромската интеграция е 0“

Каракачанов: Чувството за безнаказаност го виждаме всички

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Концепцията за интеграция на ромите беше обсъждана в период от близо 6 месеца, беше изпратена за съгласуване с министерствата, ангажирани с темата, бяха подадени бележки, с които се съобразихме. Още от самото начало се появиха твърдения на различни НПО-та и лица, които твърдяха, че е антиевропейска, фашистка, антиконституционна. Призовах ги да дадат конкретика, но те не го направиха. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, представяйки своето предложение за промяна в политиката на етническа интеграция. 

Когато използвам думата „циганин“, не внасям смисъл на обида и дискриминация, уточни министърът.

Той коментира, че според него е видно от много години, че интергацията на практика не работи, т.е. не дава видими резултати. Бедността се увеличава, неграмотността сред децата и % на децата, които не посещават училище, се увеличава. Криминогенната обстановка е напрегната, констатира Каракачанов.
Чувството за безнаказаност го виждаме всички. Близо 200 млн. лева държавни пари, 600 млн. външно финансиране – нулев ефект.

Случаите, при които деца раждат деца, нарастват.

Сбъркана е идеята за интеграция, категоричен е Каракачанов.