София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРИОРИТЕТИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА

Марк Жирардели ще съветва министър Ангелкова в областта на зимния туризъм

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

През 2016 година ще бъде съдаден фонд, който ще финансира туристическа инфраструктура. Финансираните обекти ще бъдат тези, които не получават средства по други програми или оси. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
Сред приоритетите на министерството са и изготвяне на национална туристическа концепция, изготвяне на нормативна база, за да се осигурят необходимите условия за бизнеса и други. През следващия програмен период България ще разчита и на 1 млрд евро за туризъм.
Министър Ангелкова представи и първия си заместник. Той е известната ски легенда Марк Жирардели, който ще е посланик на България зад граница и ще съветва министъра в областта на зимния туризъм.
„Много съм горд с оказаната ми чест за това, че съм избран за посланик на България във връзка със развитието на зимния туризъм. Ще направя всичко възможно; ще положа най-големи усилия, за да мога да промотирам името на България, особено във връзка с развитието на зимните спортове. Аз съм водил много известни личности в Банско и в България, но това е ставало в сравнително малък мащаб. Сега се надявам, че във връзка с новите функции, които са ми възложили от правителството, ще мога да разширя нейния мащаб“.
Първият съвет, който Жирардели даде на министъра е да направи подробен анализ на инфраструктурата и маркетинговите средства, за да може да предлагаме качестено обслужване на туристите.
Напоследък в страната ни има отлив на туристи най-вече от Русия и Украйна. Спрямо миналата година има ръст от 5,6% на посещенията в България с цел гостуване и бизнес, но има спад от близо 7% на чужденците, които идват в страната ни с цел ваканция.