София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Проф. Константинов: Това са най-скъпите избори в историята ни

Парите щели да отидат за членовете на СИК и за полицията

пропускане
5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

"Това са най-скъпите избори в историята ни.", заяви пред bTV математикът професор Михаил Константинов. По думите му, това се дължи на няколко неща. Между тях основното било вдигането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии. 
 
"Грешки винаги ще има, но целта е да се привлекат хора и да им се плати достойно за техния изключително тежък труд. Дори, ако всичко тече по план, те ще бъдат около три дни ангажирани с тези избори.", обясни Константинов.
 
Математикът изрази надежда, че тази година няма ад есе стигне до това хора да стоят цяла нощ на опашки в очакване да предадат протоколите от гласуването в секциите им, както е било преди в столицата. Причината е, че ЦИК е взела решението тези материали да могат да е предават на три различни места в София, а не, както беше досега, само на едно.
 
"Няма да се повтори картината от 2015-та година в зала "Арена Армеец". Това е срамна точна в българската изборна история и тя няма да се повтори. Все пак се учим от грешките си.", категоричен беше анализаторът.
 
Константинов обясни още, че част от увеличените пари за изборите щели да отидат за по-задълбочено обучение на членовете на комисиите.
 
"Първо на общинските комисии, които са 265 на брой и на всички 12 000 секционни изборни комисии.", обясни специалистът.
 
Повече пари щяло да има и за полицията, тъй като сме се намирали в състояние на повишена терористична опасност.