София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОГРАМА „ГЕТО“ - РОМИТЕ ПОЛУЧАВАТ НОВИ СУБСИДИИ

ГЕРМАНИЯ ЩЕ ДАВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА РОМИТЕ ЗАРАДИ ХОЛОКОСТА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Ромите ще получават нови субсидии. Те ще идват от Германия ,а поводът за тях е Холокоста. Кампанията, която да информира всички от ромската общност, се организира от Международния ромски съюз.
Помощите ще се дават на всички роми, които са родени преди 45-та година, засегнати от Втората световна война и забраните за „гетата“ по времето на Хитлер. Ограниченията, на които се били подлагани, са големи, заявиха днес от Международния ромски съюз.
Времето на правоимащите, е намаляло драстично заради времето, което е минало до днешни дни, категорични бяха още от организацията.

Пенсията ще се получава след попълване на документите и предоставяне на акт за раждане, банкова сметка и лична карта. След това документите ще се изпращат в германското социално министерство, където трябва да получат одобрението на комисията.
Размерът на субсидията, която ще бъде отпусната от Германия, ще бъде между 120 и 240 лева. Очаква се първите пари, които ромите ще получат от програмата, да бъдат получени по Коледа.От съюза очакват над 1000 души, които да се възползват от предоставянето на средствата. Адвокат Йосив Герон беше категоричен, че ако бъде установена измама и се окаже, че дадено лице не е засегнато от нацистките действия, ще бъде изискуемо връщане на средствата, които са му били отпуснати.

Политиката на Германия по времето на Втората световна война е включвала редица ограничения с цел масово унищожаване на няколко категории население. Сред тях са най-вече евреите. Ромите и хомосексуалистите също са били засегнати, като са имали забрана за излизане по улиците, за извършване на определена трудова дейност или за използването на градския транспорт.
Първи за материалните обезщетения от този вид, се преборват евреите в Израел. Българската част от тази общност е започнала да получава средства от нанесените щети едва през 1992 г.