София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест на собствениците на малки бензиностанции

Искат да се оттегли Законът за горивата

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Десетки собственици на малки бензиностанции излязоха на протест за втори пореден път в рамките на последните две седмици. 
 
Причината за недоволството им е внесеният за обсъждане в Народното събрание Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтени продукти. В нормативният акт  се предвижда търговците на горива да заявяват големи суми под формата на банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят. 
 
Протестът започна под прозорците на властта пред сградата на Министерски съвет и се пренесе пред Народното събрание.  Друга част от протестиращите блокираха преди обяд движението към ГКПП „Капитан Андреево“ по магистрала „Марица“.
 
Според производителите на дребно на горива, законопроекът е лобиски и ще доведе до масови фалити на малките бензиностанции. Те  настояват да не бъдат слагани под общ знаменател с големите вериги, защото така на пазара щели да останат само те, а цената на горивото ще скочи.
 
В същото време една от синдикалните организации (КНСБ) разпространи позиция в подкрепа на спорния закон. Оттам смятат, че при неговото гласуване трябва да бъдат отчетени интересите на всички страни - на малкия и средния бизнес, на индустрията и на българските данъкоплатци.
 
Припомняме, че миналият месец вносителят на законопроекта Емил Димитров–Ревизоро от „Обединени патриоти“ се обърна към търговците и ги призова да престанат да „рекитират със стачки“. Според него новите промени имат за цел да се пребори сивият сектор.