София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протест в бяло!

Медицинските сестри излизат на ежедневни протести

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Медицинските сестри решиха - исканията им към момента не са изпълнени.

Обявиха, че от днес започват ежедневни протести.

И въпреки, че вчера - в здравното министерство те получиха обещания от министър Ананиев - надежда, според тях за промяна на ситуацията няма. Проблемът с липсата на медицински сестри си стои, а лошите условия на труд и ниското заплащане са все още факт. Затова обявиха - започнат ефективни действия.

Сега апочват протести с палатки пред сградата на министерството.

Основно възнаграждение в размер на две минимални работни заплати и по-добри условия на труд. Това са исканията на цялото съсловие. 

Протестиращите сестри заговориха и за конфликт с Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи, която заявила, че ще ги подкрепи, но не била убедена в намеренията си.
 
Проблем с липсата на сестри отчете и самият министър след срещата с протестиращите.

Кирил Ананиев подчерта, че ще увеличи приема, ще направи така, че държавата да покрие изплащането на стипендиите по обща медицина и педиатрия, както и, че ще увеличи заплатите на медицинския персонал.

Протестиращите обаче още не могат да видят това увеличение, тъй като то ще стане факт от първи април, посочи още Ананиев и допълни, че не е обещавал конкретни числа по отношение на увеличените заплати.
 
Предложението на министъра е заедно с протестиращите да се направи методика за разпределение на увеличението, предвидено за заплати. Другото искане на сестрите - за определени организации за всяко отделно съсловие - е въпрос на законови промени, които могат да се случат, категоричен бе Ананиев.