Гледай
на живо

Протести в Сърбия срещу президента

Недоволството се разраства

Протестите в Сърбия се разрастват. Освен в столицата Белград протести имаше и в градове Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега.

Протестите в Сърбия започнаха преди шест седмици след побой над опозиционен политик през.
Скоро след инцидента Вучич увери, че нападателите са били арестувани, но според опозицията зад нападението стои Прогресивната партия. Представители на политическата сила категорично отхвърлиха обвиненията.

Новите протести идват на фона на предстоящата визита на руския президент Владимир Путин следващия четвъртък. Докато Вучич твърди, че членството в Европейския съюз остава крайна цел на Сърбия, той поддържа тесни връзки с Русия.

Вучич победи на президентските избор и през 2016 г. и остава най-популярният политик в страната, въпреки че рейтингът му леко се понижи след встъпването му във власт.

Управляващата коалиция разполага с мнозинство от 160 депутатски мандата в 250-местния парламент. Вучич обяви като стратегическа цел влизането на Сърбия в ЕС, но поддържа тесни контакти с Русия и Китай.

Протестите стават на фона на ниски температури и сериозна зимна обстановка. В петък в няколко сръбски общини бе въведено извънредно положение заради снеговалежите, които продължиха повече от 24 часа. Населени места са блокирани.