София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Провал на референдума за брака в Румъния

Не събра необходимата гласоподавателна активност

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Референдумът в Румъния за установяване на конституционна забрана на брак между лица от един и същи пол се провали - след като едва една пета от гласоподавателите дадоха своя глас, съобщава Би Би Си, позовавайки се на данни от Централното избирателно бюро.  

Румънците са били запитани дали искат конституцията да се промени така, че да се уточни, че бракът може да бъде само между мъж и жена.

Едва 20,4% на сто от избирателите гласуваха, а за да бъде признат за валиден референдумът бе нужна избирателна активност от минимум 30 на сто. Застъпниците на оспорваната кауза на допитването признаха поражението си.  

Резултатът може да дойде като изненада, тъй като анкета в петък показва, че подкрепата за промяната е била толкова висока, колкото 90%.

Активистите, които се борят за правата на хомосексуалните и транссексуалните празнуваха изхода от гласуването. Тяхната тактика беше да бойкотират референдума имено с надеждата за такъв резултат.

Михай Георгиу, председател на про-референдума "Коалиция за семейство", каза пред Би Би Си преди гласуването, че се опитват "да защитават на конституционно равнище определението за брак - между една жена и един мъж".

От опозиционната партия "Сътрудничество на Румъния", единствената голяма политическа сила, която се противопоставя на референдума, призоваха за незабавна оставка на правителството за "разхищаване на публични средства на стойност 40 млн. щатски долара".

Управляващите социалдемократи твърдо подкрепиха референдума.