София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Първанов иска мораториум върху сделката за изтребителите

АБВ протяга ръка към БСП за предстоящите евроизбори

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Георги Първанов даде положителна оценка за своя колега – държавният глава Румен Радев. „В отчета си той показа, че има неща, върху които трябва да се помисли“, каза пред бТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012 г.).

 По думите му президентът трябва да бъде критичен и да е своеобразен коректив на отделните власти. „Постоянната свръхкритичност обаче кара хората да престанат да възприемат тези оценки, а и пораждат съмнения за конфликт между институциите и всякаква липса на диалог“, предупреди Първанов и посъветва настоящия президент на България да възстанови диалога с изпълнителната власт.

„Очевидно, че има някаква амбиция за нов политически проект. Рано е обаче президентът Радев да мисли за подобно нещо. Приляга на президента да бъде генератор на стратегически идеи“, заяви Георги Първанов и подчерта, че в България има дефицит на стратегическо мислене. Той бе категоричен, че президентът Радев трябва да бъде президент на всички български граждани, независимо от неговите позиции по определени политически и обществени теми.

Георги Първанов обяви още, че АБВ протяга ръка към БСП и всички леви партии за коалиция или друго сътрудничество на предстоящите европейски и местни избори.  “Не искам да давам новини преди да се е случило нещо реално. Нинова е един добър и ярък опозиционер, но все още не успява да се наложи като алтернатива“, каза още лидерът на АБВ.

На въпрос дали изтребителите са причината да се къса диалога между институциите, Първанов заяви: „Конкурсът е опорочен и президентът е прав. В тази ситуация, анализирайки проблемите на нашата сигурност, трябва да наложим мораториум върху тази сделка. Тези 2 милиарда можем да ги инвестираме в българското производство, да ги инвестираме в сигурност. Имаме още 10-тина години, в които старите ни изтребители могат да изпълняват своите функции. Сега не е най-подходящият момент за закупуване на изтребители. На първо място е проблемът с демографската криза. Могат да се инвестират и в енергетика. Нека да не хвърляме пари в американската икономика непрекъснато“, призова Първанов.

„Не може да има съмнение за корупция, когато става въпрос за F-16. Там такива неща не се случват“, убеден е Първанов, позовавайки се на сведения от приближени генерали.