София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Путин: Страни от Източна Европа може да напуснат ЕС до няколко години

"Може да стане, както с Великобритания"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Русия Владимир Путин не изключи възможността страни от Източна Европа след няколко години да обмислят излизане от Евросъюза.

Според руския държавен глава към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания.

"И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС, е зявил руският лидер.

Владимир Путин определи т. нар. руска заплаха като измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите европейски страни.

Същевременно Путин отговори и на въпрос защо СССР се е разпаднал. Той коментира, че неефективната икономическа политика е довела до колапс в социалната сфера и оттам - политически последствия.