София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев към сънародници в САЩ: Върнете се и се борете за България

"Тя е ваша родина"

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Все повече са българите зад граница и ние трябва да правим всичко възможно вие да бъдете не само духовно част от родината, но и да сте активни участници в обществено-политическите процеси в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници, които живеят и работят в САЩ, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В Генералното ни консулство държавният глава Румен Радев отбеляза Деня на Независимостта на България с представители на нашата общност в САЩ и ги поздрави с празника. Президентът припомни и друг съдбовен момент от историята ни – Съединението на страната ни, „подпечатано“ по бойните полета на Драгоман и Сливница с кръвта на масово завърналите се от чужбина българи.

„Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса „Кога ще се оправи България, за да се върнем?“, ще им кажа: Заповядайте – борете се за България, тя е ваша родина“, отбеляза Румен Радев.

По думите на президента, сънародниците ни зад граница трябва да имат право и възможност да участват в българската политика, което ще е стимул и да се върнат в родината си.