София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Радев: Новите рискове налагат да развиваме отбранителни способности

Държавният глава удостои генерал-майор Андрей Боцев с висше официално звание „генерал-лейтенант”

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Държавният глава удостои генерал-майор Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.
„В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на Въоръжените ни сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. Днес следва да си дадем ясна сметка, че новите рискове и заплахи налагат да развиваме ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само нашата роля на надежден и пълноценен участник в Алианса, но и да гарантират нашата собствена сигурност“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на тържествена церемония на „Дондуков“ 2, на която генерал-майор Андрей Боцев беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.
 
С указ на президента Радев генерал-лейтенант Андрей Боцев е назначен на длъжността началник на отбраната.
Държавният глава посочи още, че времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.
 
„Началникът на отбраната трябва да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване. Да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие. Да има ясна визия за развитие на Въоръжените ни сили и тяхната все по-пълноценна интеграция в НАТО, и което е много важно – да има характер да ги отстоява“, категоричен бе президентът Радев.