София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РАЗБИТА Е ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ

ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА Е ОЩЕТИЛА ДЪРЖАВАТА С НАД 2 МЛН. ЛВ.

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Проведена е операция на  Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), при която е разбита група за данъчни измами. Полицейската акция се е провела в градовете София, Елин Пелин, Костинброд, Ихтиман и Костенец.
Операцията е проведена  под ръководството на Специализираната прокуратура и е срещу организирана престъпна група за данъчни измами, откраднала от държавата 2 милиона лева. Претърсени са 16 адреса – офиси, жилища и автомобили. Иззети са печати, електронни подписи, документи с невярно съдържание, електронни носители на дружествата от типа „липсващ търговец“ и телефони. На единия от претърсените адреси е открит таен склад, където са се съхранявали счетоводни документи на дружества тип „липсващ търговец“. Те са участвали в престъпната схема и са иззети като веществени доказателства.
Разследващите са установили, че организаторът на групата е работил с още пет лица. Те са изградили схема, при която чрез контролирани от тях множество фирми от типа „липсващ търговец”, регистрирани на социално слаби лица от региона на Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС. Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в градовете София, Ихтиман и Елин Пелин.
Изчислено е, че заради незаконната дейност на тази група през периода 2013-2014 г., са нанесени материални щети на бюджета на стойност над 2 милиона лева.
Задържани са двама български граждани, които се смятат за ръководители на групата.