София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Разрушават останалото от моста-убиец в Генуа

Новият ще е готов до Коледа на 2019-та

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Малко преди отбелязването на Рождество, италианският град Генуа  направи символична стъпка, чрез която се отдалечи от старото и се приближи до новото.
 
Става дума за рухналия през август тази година мост "Моранди", под чиито останки смъртта си намериха 43-ма души.
 
Кметът на Генуа Марко Бучи присъства на церемония, на която бе поставено символичното начало на процеса за разрушаването на онова, което е останало от виадукта. Церемонията се състоя на нова строителна площадка, на която ще бъдат разрушавани демонтираните елементи на моста.
 
Обещанието на Бучи е до следващата Коледа жителите на Генуа да получат изцяло нов мост.
 
Същинските работи по разрушаването би трябвало да започнат в началото на идната седмица. 
 
Очаква се в понеделник съдия от Генуа да отмени забраната за достъп до останките от виадукта и тогава разрушаването може да започне реално, съобщи областният управител на Лигурия Джовани Тоти.
 
До този момент, достъпът  до останките от моста беше забранен със съдебна заповед, за да се даде възможност на експерти да извършат своето разследване на причините за рухването на виадукта.
 
Кметът на града заяви, че разрушаването би трябвало да приключи  до март догодина. В него ще участват пет подбрани от властите компании, а целият  процес  ще струва 19 милиона евро.