София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Рецесията със слабия ръст в Китай и Германия сриват борсите в САЩ

Акциите на водещите американски компании поевтиняха с поне 3% - 4%

5 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Американските фондови борси са завършили тръжния ден в сряда с рекорден 3-процентов срив от началото на 2019 г. насам.

Причината е в опасенията от рецесия в Съединените щати, както и в слабите статистически показатели във водещата икономика на Еврозоната – Германия и във втората най-голяма в света – Китай.

Индексът Dow Jones Industrial Average се е сринал с 3,05%. Този на Standard & Poor's 500 е отчел намаление от 2,93%. Третият водещ индекс Nasdaq Composite е показал загубата от 3,02%.

Котировките на ценните книжа на водещата банка JPMorgan Chase са се сринали с 4,2%. На нефтения гигант на САЩ ExxonMobil – с 4%.

Акциите на производителя на пътностроително оборудване Caterpillar пък са поевтинели с 3,2%.

Темповете на промишленото производство в Китай през юли 2019 г. са се забавили до минимума от 17 години насам. Обемите на индустриалното производство са с ръст от едва 4,8% при положение, че прогнозата беше за 5,8%.

В Германия Федералната статистическа агенция публикува предварителните данни за БВП на страната за второто тримесечие на 2019 г. Намалението е около 0,1% в сравнение с първите три месеца на годината.